Sloth Bear (Melursus ursinus)
Scientific classification:
Kingdom : Animalia
Phylum : Chordata
Class : Mammalia
Order : Carnivora
Family : Ursidae
Genus : Melursus
Species : ursinus
Scientific name : Melursus ursinus
Important Facts
Size 150–190 cm long
Weight Male - 80–140 kg.
Female - 55–95 kg.
Life Span 40 years in captivity
Sexual maturity Not known
Gestation period  7 months
Litter size 2 cubs
Sloth Bear prefers dry deciduous forests and rocky outcrops to wet deciduous forests.
India, Nepal, Bhutan, Bangladesh, and Sri Lanka.
Ants, termites, honey, eggs, birds, flowers, tubers, fruits, grains, meat and carrion.
(per head)
Milk – 500 gm.
Bread - 1.5 kg.
Banana – 5 no.
Cucumber-/carrot - 250gm.
Bel fruit - 250gm.
Water melon - 500gm.
Melon – 500gm.
Maize green - 1 kg.
Pears - 500gm.
Guava -500gm.
Singhara - 250gm
Chicku - 500gm.
Beet root - 250gm